The Memento Mori Tour 2023/24
Moderator: Moderatorzy
Re: The Memento Mori Tour 2023/24
@czapelka Już w ok. 2000r. (YT nie znałem) sprzeczałem się w gronie fanowskim, że gitara na IFY na devotional leci z backing track - po prosty to widziałem/słyszałem - a Martin jedynie przyrzempoliwuje do tego riffu. Pogodziłem się z tym dawno. Dla mnie przykre, że niewtajemniczeni, na koncercie, to teraz zauważyli.
Może tak być, nie twierdzę, że nie. Ale na żywca też coś tam podgrywa, bo nie byłoby słychać fałszu.
Na Devotionalowych backing trackach słychać, że ten riff jest tam odgrywany, ale w takim przytłumieniu, może ma to na celu robić dodatkowy efekt z gitarą graną na żywo: https://dmlive.wiki/wiki/1993_Devotiona ... king_tapes
Na Devotionalowych backing trackach słychać, że ten riff jest tam odgrywany, ale w takim przytłumieniu, może ma to na celu robić dodatkowy efekt z gitarą graną na żywo: https://dmlive.wiki/wiki/1993_Devotiona ... king_tapes
Dokładnie tak jest. Martin dogrywa do przewodniego riffu... Właściwie to rzępoli - subiektywnie się zwracam o tej kwestii, bo jak dla mnie, to jemu się albo tego nie chce grać, albo nie jest wstanie grać tego jak należy bezbłędnie.
na boocie (IEM+AUD) z Sacramento ładnie słychać obie partie gitary jak się różnią barwą
Za dużo od nich oczekujesz. DM to zespół, który od samego początku swej koncertowej działalności posiłkował się podkładami. Patrząc jak Gore układa palce czy to na klawiaturze, czy na gryfie ma się świadomość, że to nie jest instrumentalista z krwi i kości. To bardziej klimaciarz, który stworzył kilka chwytliwych rifów, które zapisały się w jakiś sposób w historii muzyki POP. Dlatego uważam, że jadąc na koncert DM nie ma sensu nastawiać się na muzyczne fajerwerki.koleś pisze:Dokładnie tak jest. Martin dogrywa do przewodniego riffu... Właściwie to rzępoli - subiektywnie się zwracam o tej kwestii, bo jak dla mnie, to jemu się albo tego nie chce grać, albo nie jest wstanie grać tego jak należy bezbłędnie.
Cóż, każdy czegoś tam oczekuje. Ale naprawdę, w moim mniemaniu nie oczekuję zbyt wiele.
Dla mnie gitary w DM mogłoby nie być wcale, choć czasem się nią jaram - Martin nie jest gitarzystą.
W ogóle, gitara, względem instrumentów klawiszowych to dość prymitywne/łatwiejsze urządzenie, i nie jest to kwestia czyjejś racji, po prostu wynika to z czystej metody grania na niej. Owszem, czasami podziwiam technikę operowania paluchami na gryfie, ale nie w DM.
Instrumenty klawiszowe są dużo bardziej wymagające. Zdecydowanie, granie na gitarze dużo bardziej podnieca kobiety, ale jak ktoś ma z tym problem to niech sobie na niej gra.
No trochę odbiegłem od tematu, ale miałem potrzebę
Mnie razi to, że wszystkie zespoły, które widziałem, a cover'owały IFY czy np. PJ grały gitarę full live
Klimaciarz - doskonale to ująłeś...
Dla mnie gitary w DM mogłoby nie być wcale, choć czasem się nią jaram - Martin nie jest gitarzystą.
W ogóle, gitara, względem instrumentów klawiszowych to dość prymitywne/łatwiejsze urządzenie, i nie jest to kwestia czyjejś racji, po prostu wynika to z czystej metody grania na niej. Owszem, czasami podziwiam technikę operowania paluchami na gryfie, ale nie w DM.
Instrumenty klawiszowe są dużo bardziej wymagające. Zdecydowanie, granie na gitarze dużo bardziej podnieca kobiety, ale jak ktoś ma z tym problem to niech sobie na niej gra.
No trochę odbiegłem od tematu, ale miałem potrzebę
Mnie razi to, że wszystkie zespoły, które widziałem, a cover'owały IFY czy np. PJ grały gitarę full live
Klimaciarz - doskonale to ująłeś...
Może po prostu chcą się czymś wyróżnić czy odróżnić od pierwowzoru, pokazując, że nie są jakimiś weselnymi bandami, że znają się na sztuce i potrafią grać na żywo...koleś pisze:
ehh nie wiem jak to jest z tym do konca ale ja mam gitare i czasem troche na niej gram ale wtedy najczesciej moje trzy kobiety w domu karza mi isc do innego pokoju najlepiej jak najdalej od nich bo najwyrazniej im przeszkadzamkoleś pisze: Zdecydowanie, granie na gitarze dużo bardziej podnieca kobiety,
.
Na festiwalu w Ostródzie nie byli. Są jeszcze uratowaniDeMo70 pisze:]
Może po prostu chcą się czymś wyróżnić czy odróżnić od pierwowzoru, pokazując, że nie są jakimiś weselnymi bandami, że znają się na sztuce i potrafią grać na żywo...
Tylko co z tego, że BC i wiele innych dekonstrukcji starych kawałków ładnie brzmią z tymi nowymi wstawkami, jak one wszystkie (te wstawki) są jakieś z dvpy... No po prostu !!!ALAN WRÓĆ!!!krzysiek pisze:https://www.youtube.com/watch?v=2tY_kxWn7Ss
Jak chcą to potrafią sk...ny. Aż mnie ciarki przeszły przy głupim Yotube.
-
A to świetne intro przy BC to nie jest kolejne plumkanie Piotrka jak przy NLMDA czy ETS?
I co tu się wydarzyło z garami od 2:04? Krzysiek chyba jeszcze tak nie napi... do tego. Wyszedł jakiś klubowy bit.
https://www.youtube.com/watch?v=43L1MpVXXNw
I znowu plumken w 3:37 cholera średnio pasujące do tego mrocznego numeru.
I co tu się wydarzyło z garami od 2:04? Krzysiek chyba jeszcze tak nie napi... do tego. Wyszedł jakiś klubowy bit.
https://www.youtube.com/watch?v=43L1MpVXXNw
I znowu plumken w 3:37 cholera średnio pasujące do tego mrocznego numeru.
Trzewiki Gahana też średnio pasują do tego numeru Czekam na BC w wersji country. Enjoy już jesthortensjusz pisze:I znowu plumken w 3:37 cholera średnio pasujące do tego mrocznego numeru.
https://www.youtube.com/watch?v=cHxVK61yzFo
Nie mam nic przeciwko żywej perkusji ale coraz częściej jest ona drażniąca i jak już ktoś tu napisał przypomina walenie w gary. Z drugiej strony dopóki fanaberie Gahana są realizowane to DM będzie istniało.
Legenda mówi, że Gordeno jest tak bardzo męski, że woli grać na klawiszach, aby sobie tej męskości trochę odjąćKelvin pisze:ehh nie wiem jak to jest z tym do konca ale ja mam gitare i czasem troche na niej gram ale wtedy najczesciej moje trzy kobiety w domu karza mi isc do innego pokoju najlepiej jak najdalej od nich bo najwyrazniej im przeszkadzamkoleś pisze: Zdecydowanie, granie na gitarze dużo bardziej podnieca kobiety,
.
A tak na serio - Stereotypowo, granie na gitarze jest uznawane za bardziej męskie/kozackie niż granie na klawiszach.
no i jakie wrazenia bo bardzo jestem ciekawy Twojej opini ,miesiac po a tu nic z Jegomoscia stronyWięcor pisze:Ja się w ogóle nie stresuje. Jeżdżę na koncerty czy zmieniają czy nie. I nie porównuje do starych czasów bo to bez sensu. Piszę wąsko o tej trasie. Skoro na drugich zmieniali 3 numery (co chyba całkiem sporo jak na nich) to miałem prawo liczyć, na 3 koncercie z rzędu tez na zmianę a nie na to samo co w 1. Ale jak pisałem, zwalam to na nagrywkę i jestem dobrej myśli, że jeszcze coś fajnego na żywo zobaczę
No ale co to za porównania cover bandu to oryginału? Nie chce mi się nawet wynurzać w tym temacie. Muszą się napinać i rzeźbić bo to tylko cover band. Zresztą jak pisałem wyżej wypowiem się o jakości przekazu jak w końcu ich zobaczę 13/10.
https://media.dmlive.wiki/stream/dm2023 ... 448/17.m4a
Jednak przy lepszej jakości niż jutubowa ,aż tak nie przeszkadza perkusja.
Nie jest najgorzej.
Jednak przy lepszej jakości niż jutubowa ,aż tak nie przeszkadza perkusja.
Nie jest najgorzej.
Heh jest nowe zawołanie na koniec just can't get enough.
Dev mówi że jest znacznie lepiej niż na poprzednim koncercie.
I tak co koncert
Dev mówi że jest znacznie lepiej niż na poprzednim koncercie.
I tak co koncert
Los Angeles sprzed paru dni https://www.youtube.com/watch?v=qxKUh-KJrZA
To jest chyba z dźwiękiem z soudboardu bo wokal czysty, bez żadnych pogłosów
proponuje się wsłuchać w to co się wydobywa z paszczy Gordeno
DM to jest fenomen, jeden z największych zespołów w historii muzyki, wypełnia największe stadiony świata a najpierw przez lata ma na scenie muzyka który na niczym nie umie grać, a następnie zatrudnia innego który cos tam grać umie, ale za to śpiewa gorzej niż pijany wujek na imieninach
DM to jest fenomen, jeden z największych zespołów w historii muzyki, wypełnia największe stadiony świata a najpierw przez lata ma na scenie muzyka który na niczym nie umie grać, a następnie zatrudnia innego który cos tam grać umie, ale za to śpiewa gorzej niż pijany wujek na imieninach
Wrzutka od Ryana, więc największa szansa, że to IEM.
Właśnie odsłuchałem całość. Naprawdę to ta małpa ?krzysiek pisze:Los Angeles sprzed paru dni https://www.youtube.com/watch?v=qxKUh-KJrZA
Gdybyś tego nie napisal to... hm szczerze? Myślałbym że to głos właściciela telefonu dobrze że tak go nie słychać na żywo , w sensie jak się jest na koncercie . I tak ogólnie to dziwny dźwięk na tym filmie ale fajnie DG posłuchać, zamknąć oczy i nie myśleć o problemach, odpłynąć.
Skoro Janusze łykają to jako soundboard to znaczy musi być dobre Matrix : IEM + audience. Ryan zamiata system i generalnie zamiata wszytsko. Aż odechciewa sie nagrywać swoje przy takiej jakości.czapelka pisze:Wrzutka od Ryana, więc największa szansa, że to IEM.