HELP(2) - Universal Soldier

wszystko co związane jest z depeche mode a nie pasuje do innej kategorii

Moderator: Moderatorzy

anton76

Re: HELP(2) - Universal Soldier

Post autor: anton76 »

No cóż, do posłuchania raz i ... to byłoby na tyle w moim przypadku. Chyba panowie na szybko "przemielili" ten utwór :)
Jak już tu było wspomniane, fajnie że Dave i Martin coś wspólnie nagrali. Szczerze, to czekam na info o starcie prac nad nowym albumem. Obym się doczekał :D
Awatar użytkownika
dK

Post autor: dK »

Kelvin pisze: śr mar 11, 2026 0:12 am
dK pisze: pt mar 06, 2026 13:19 pm słabizna nowy Harry Styles 1000 razy lepszy : https://www.youtube.com/watch?v=g0O9q3ycL7U
nie bezczesc tego forum wspominaniem kogos takiego :roll:
...

:lol: dlaczego nie :D otwórzcie trochę głowy i uszy posłuchajcie sobie solidnej aranżacji świetnie zagranej na żywo na prawdziwych instrumentach przez prawdziwych muzyków :8):

https://www.youtube.com/watch?v=ZZ7tgBj3r3M

PS. Swoją drogą nowa płyta HS bardzo dobra :8): nie mówiąc o energii live Panowie z DM to emeryci w śmiesznych kamizelkach grający do kotleta :P
personal jacek

Post autor: personal jacek »

dK pisze: czw mar 12, 2026 15:12 pm ... o energii live Panowie z DM to emeryci w śmiesznych kamizelkach grający do kotleta :P
Nie wiem czy do kotleta ale poza tym racja :D
I nie byłbym sobą... Universal Soldier -CZAD!
Awatar użytkownika
dK

dobra do zapiekanki na stadionie :nlmda:
Kelvin

Post autor: Kelvin »

dK pisze: czw mar 12, 2026 15:12 pm
Kelvin pisze: śr mar 11, 2026 0:12 am

nie bezczesc tego forum wspominaniem kogos takiego :roll:
...

:lol: dlaczego nie :D otwórzcie trochę głowy i uszy posłuchajcie sobie solidnej aranżacji świetnie zagranej na żywo na prawdziwych instrumentach przez prawdziwych muzyków :8):

https://www.youtube.com/watch?v=ZZ7tgBj3r3M

PS. Swoją drogą nowa płyta HS bardzo dobra :8): nie mówiąc o energii live Panowie z DM to emeryci w śmiesznych kamizelkach grający do kotleta :P
ja jestem bardzo otwarty, jakbys poznal moje szerokie zainteresowania muzyczne i zobaczyl to czego slucham to bys sie zdziwil

ehh szczerze mowiac nie przekonales mnie, nawet odpalilem link i obejrzlem cale nagranie, ale jesli tym chciales mnie przekonac to slabo, glos przecietny, aranzazcja bardzo poprawna ale umowmy sie ze gdyby HS nie byl kiedys czlonkiem boysbandu OD to dzisiaj nikt nie wpuscil by go do zadnego studia a juz na pewno nie do BBC, gosc jedzie na popularnosci ktora zdobyl 10 lat temu (albo i wiecej) z nie wiedziec czemu swego czasu mega popularnym zespolem, ja z zasady omijam taki chlam szerokim lukiem, w ogole dzisiejszy pop to dramat, wykonawcy ktorzy przecietnemu sluchaczowi nie kojarza sie z niczym, nie potrafie nawet skojarzyc zadnych utworow z tzw gwiazdami aktualnej muzyki popularnej i nawet nie kojarze tych gwiazd w wiekszosci przypadkow :lol:
Awatar użytkownika
dK

ale wracając do tematu DM niczym nie zaskoczyli a mogli zrobić cos czego nikt by się nie spodziewał chociażby Martin mogłyby sam w całości wyprodukować ten kawałek bo na tle pozostałych kompozycji na tej płycie DM wypada dosyć słabo :) To już lepiej by to zaaranżował Dave i np Kurt
czapelka

Post autor: czapelka »

Biorąc pod uwagę stan Jamesa Forda myślę, że możemy założyć, że to w zasadzie sami DM (więc pewnie w większości Martin) wyprodukowali ten utwór. James zapewne jeno przyklepał (w sensie zaakceptował) efekt końcowy, a że cały składak miał być pod jego producenckim okiem, to i w kreditsach jako producent jest posadzon.
Awatar użytkownika
dK

Serio czy żartujesz :D
Właściwie to jest zupełnie odwrotnie :lol:

Mastering Engineer: Matt Colton
Engineer: Adrian Hierholzer
Associated Performer: Dave Gahan
Mixing Engineer, Producer: James Ford
Mixing Engineer: Marta Salogni
Associated Performer, Programmer: Martin Gore
Music Publisher: Kobalt Music Publishing Ltd (KMP) obo Howe Sound Music Publishing, LLC and Peermusic (UK) Ltd
Composer Lyricist: Buffy Sainte-Marie

Upraszczając :) tak jak pisałem w innym wątku odnośnie kolejnej płyty DM tak samo w tym przypadku Martin wygenerował (zaprogramował to za dużo powiedziane bo zrobił to za niego arpeggiator - taka funkcja) tylko melodyjkę i trochę tu śpiewa :P :lol: a cały utwór który słyszysz zrobiły pozostałe osoby nie Martin
czapelka

Post autor: czapelka »

Panowie opowiedzieli krótko o tym jak nagrywali Uniwersalnego Żołnierza: https://x.com/dmforumeu/status/2039745180685738147

Ciekawe czy to fragment jakiegoś dłuższego wywiadu.
Awatar użytkownika
dK

Czyli dokładnie tak jak pisałem :)

PS. Miło, że chociaż Dave napomknął, że pracował ze swoim "inżynierem" bo Mart oczywiście wszystkich producentów i ekipę, która robi realnie wszystko (składając praktycznie cały kawałek) pomija jak pomijał chociażby wkład Alana :roll: :P
ODPOWIEDZ