zamykamy bramy / otwieramy bramy
Moderator: Moderatorzy
zamykamy bramy / otwieramy bramy
W drugiej połowie czerwca Forum zakończy działalność.
Serwer, na którym stoi Forum ma swoje lata i technologicznie już kilka lat temu został pozbawiony wsparcia technicznego. Brak aktualizacji systemów serwerowych sprawił, że od dłuższego czasu nasza dostępność do serwera jest mocno ograniczona, a to z koleji wpłynęło na brak aktualizacji samego Forum.
Podjęliśmy próby przeniesienia Forum na nowy serwer, jednak ze względu na brak kompatybilności próby te zakończyły się niepowodzeniem. Dysponujemy ograniczoną wiedzą techniczną, stąd decyzja mogła być tylko jedna.
Gratuluję wszystkim tym, którzy wytrwali do końca.
Do zobaczenia gdzieś kiedyś, oby w trasie!
Serwer, na którym stoi Forum ma swoje lata i technologicznie już kilka lat temu został pozbawiony wsparcia technicznego. Brak aktualizacji systemów serwerowych sprawił, że od dłuższego czasu nasza dostępność do serwera jest mocno ograniczona, a to z koleji wpłynęło na brak aktualizacji samego Forum.
Podjęliśmy próby przeniesienia Forum na nowy serwer, jednak ze względu na brak kompatybilności próby te zakończyły się niepowodzeniem. Dysponujemy ograniczoną wiedzą techniczną, stąd decyzja mogła być tylko jedna.
Re: zamykamy bramy
No nie wierze, że dopiero teraz W końcu, bo żal było patrzeć co tu za męczarnie sie dzieją od wielu wielu lat. Dość powiedzieć, że człowiek który o dM nie ma pojęcia jest tu przodownikiem pracy.
To wiele wyjaśnia.
A tak na poważnie i prywatnie. Znamy się Chriss długo i bardzo Cię szanuję i lubię co wiadomo ale forum padło nie przez serwer tylko poprzez złe decyzję wiele lat temu. Wiesz o czym mówie. Nie było by teraz tematu z nowym serwerem jeśli forum by żyło jak kiedyś. Taka prawda. Ale w w ktorymś momencie nie dało się już tego odratować. Za dużo osób odeszło które robiły robotę a w zamian dostaliśmy januszy od Slayera i znawców koncertów którzy byli na 5 przed telewizorem na kanapie.
Ale bardzo dziękuję. Kupa lat....całe 21. Szmat czasu. Bez tego forum zapewne nie poznałbym wielu osób i nie przeżył wielu zacnych przygód (Holy)
Krzysiek...nie giń, bądź gdzieś jeszcze
To wiele wyjaśnia.
A tak na poważnie i prywatnie. Znamy się Chriss długo i bardzo Cię szanuję i lubię co wiadomo ale forum padło nie przez serwer tylko poprzez złe decyzję wiele lat temu. Wiesz o czym mówie. Nie było by teraz tematu z nowym serwerem jeśli forum by żyło jak kiedyś. Taka prawda. Ale w w ktorymś momencie nie dało się już tego odratować. Za dużo osób odeszło które robiły robotę a w zamian dostaliśmy januszy od Slayera i znawców koncertów którzy byli na 5 przed telewizorem na kanapie.
Ale bardzo dziękuję. Kupa lat....całe 21. Szmat czasu. Bez tego forum zapewne nie poznałbym wielu osób i nie przeżył wielu zacnych przygód (Holy)
Krzysiek...nie giń, bądź gdzieś jeszcze
-
Szanowny Panie Więcor!
Przeczytaj Pan dwa razy, a najlepiej kilkanaście razy coś Pan napisał. Dowiesz się Pan wtedy dlaczego Forum zalicza padakę. Kim Pan jesteś, że stawiasz się ponad, nad innymi? Jesteś spowiednikiem DG i MG? Posiadłeś Pan w ten sposób tajemną wiedzę? Niedostępną dla innych. I kto tu jest "januszem"?
Panie Chriss
Radzę zweryfikować znajomości i dziękuję za lata spędzone w większości w miłym towarzystwie. Powodzenia!
Przeczytaj Pan dwa razy, a najlepiej kilkanaście razy coś Pan napisał. Dowiesz się Pan wtedy dlaczego Forum zalicza padakę. Kim Pan jesteś, że stawiasz się ponad, nad innymi? Jesteś spowiednikiem DG i MG? Posiadłeś Pan w ten sposób tajemną wiedzę? Niedostępną dla innych. I kto tu jest "januszem"?
Panie Chriss
Radzę zweryfikować znajomości i dziękuję za lata spędzone w większości w miłym towarzystwie. Powodzenia!
No cóż, z jednej strony coś takiego było z tyłu głowy. Z drugiej do końca nie wierzyłem, że dojdzie do tego. Jedno z ostatnich miejsc tego typu, które regularnie odwiedzałem i komentowałem rzadziej lub częściej. Wielka szkoda i żal mimo wszystko. Dzięki za 18 lat. Cieszę się, że mogłem być częścią społeczności DM i nawiązać znajomości trwalsze bardziej lub mniej.
Pozdrowienia dla wszystkich fanów, którym muzyka jest bardzo bliska. Do zobaczenia i usłyszenia gdzieś, kiedyś...może na kolejnej trasie lub w innych okolicznościach.
Pozdrowienia dla wszystkich fanów, którym muzyka jest bardzo bliska. Do zobaczenia i usłyszenia gdzieś, kiedyś...może na kolejnej trasie lub w innych okolicznościach.
W sumie trochę szkoda...
Ostatnio podobny problem miało znane forum kibicowskie jednej z drużyn piłkarskich, które przeniosło się na nowe serwery.
Takie wskazano koszty przeniesienia (poniżej przeklejam post).
Także nie bardzo ogarniam kwestie techniczne (i nie jestem w stanie ustalić sytuacji forum DM), ale gdyby była grupa aktywnych użytkowników, która byłaby zainteresowana dalszym funkcjonowaniem forum i gotowa się do tego dołożyć, być może dałoby się forum uratować.
Oczywiście, jeżeli jest przekonanie, iż ma to sens (dla mnie forum jest nadal ciekawym źródłem informacji).
Jeżeli nie - to do zobaczenie, gdzieś tam, kiedyś....
"Uruchomiliśmy zrzutkę na nowy serwer pod forum, z nadzieją na to, że to rozwiąże nawracające problemy techniczne i przycinanie się w meczowych momentach, a jednocześnie pozwoli utrzymać działanie forum bez żadnych bannerów reklamowych.
Chcemy skorzystać z opcji autorów skryptu forum (vbulletin) - https://www.vbulletin.com/en/vbulletin-cloud w opcji SILVER
Koszt:
- $360 za rok hostingu (kwiecień 2022 - marzec 2023)
- $199 aplikacja mobilna (płatne jednorazowo na zawsze)
suma: $569"
Ostatnio podobny problem miało znane forum kibicowskie jednej z drużyn piłkarskich, które przeniosło się na nowe serwery.
Takie wskazano koszty przeniesienia (poniżej przeklejam post).
Także nie bardzo ogarniam kwestie techniczne (i nie jestem w stanie ustalić sytuacji forum DM), ale gdyby była grupa aktywnych użytkowników, która byłaby zainteresowana dalszym funkcjonowaniem forum i gotowa się do tego dołożyć, być może dałoby się forum uratować.
Oczywiście, jeżeli jest przekonanie, iż ma to sens (dla mnie forum jest nadal ciekawym źródłem informacji).
Jeżeli nie - to do zobaczenie, gdzieś tam, kiedyś....
"Uruchomiliśmy zrzutkę na nowy serwer pod forum, z nadzieją na to, że to rozwiąże nawracające problemy techniczne i przycinanie się w meczowych momentach, a jednocześnie pozwoli utrzymać działanie forum bez żadnych bannerów reklamowych.
Chcemy skorzystać z opcji autorów skryptu forum (vbulletin) - https://www.vbulletin.com/en/vbulletin-cloud w opcji SILVER
Koszt:
- $360 za rok hostingu (kwiecień 2022 - marzec 2023)
- $199 aplikacja mobilna (płatne jednorazowo na zawsze)
suma: $569"
Szkoda, bo dla mnie jako człowieka bez FB, forum jest ważnym źródłem informacji. Dajcie proszę znać co polecacie "w zamian". Jeszcze raz szkoda i dziękuję.
Masz po sąsiedzku forum Devotees bez kreski. No i Home.
Szkoda. Sądziłem że prędzej DM się rozwiąże i Phoenixowi znudzi się wrzucanie kolejnych postów niż padnie to forum.
Ostatnio zmieniony pn cze 03, 2024 12:06 pm przez Born, łącznie zmieniany 1 raz.
Fora padły przez Fejsbooka, moim zdaniem. Czyli jesteśmy bezdomni.
Szkoda, było fajnie!
Bo nie ma co mieć nadziei, że decyzje @chrissa nie są nieodwołalne inaczej by ich nie ogłaszał i jest szansa na zrzutkę?
Szkoda, było fajnie!
Bo nie ma co mieć nadziei, że decyzje @chrissa nie są nieodwołalne inaczej by ich nie ogłaszał i jest szansa na zrzutkę?
Więcor pisze:No nie wierze, że dopiero teraz W końcu, bo żal było patrzeć co tu za męczarnie sie dzieją od wielu wielu lat. Dość powiedzieć, że człowiek który o dM nie ma pojęcia jest tu przodownikiem pracy.
To wiele wyjaśnia.
(...) Za dużo osób odeszło które robiły robotę a w zamian dostaliśmy januszy od Slayera i znawców koncertów którzy byli na 5 przed telewizorem na kanapie.
@Więcor, sam jesteś janusz. I to od Presley'a.
(Ludzie!! To ostatnia okazja, by się wziąć za łby!!)
Wychodzi na to, że ja jestem janusz od Queen
Chriss, pytanie mam w związku z tym wszystkim. Czy forum będzie dalej dostępne do odczytu pod tym adresem czy całkowicie zniknie z sieci? Byłaby to niepowetowana strata.chriss pisze:W drugiej połowie czerwca Forum zakończy działalność.
Janusz od U2 dziękuje za wspólnie spędzone lata.
Byłaby. Dlatego warto zarchiwizować. Nawet sobie. Bo smutno i fajnie jest czasem sobie wrócić. To jednak 20 lat ponad. A nie widzę dla siebie substytutu. Kurde, wiadomo, że laty ostatnimi to już nie było to samo, brakowało obecności pewnych person (mimo, że ja nigdy osobiście się z nikim nie integrowałem - żadne tam wspólne koncertowanie, żadne aftery, bifory i insze depoteki czy zloty), ale jednak. Będzie tego miejsca brakowało. Dzięki ogromne wszystkim.FM pisze:Chriss, pytanie mam w związku z tym wszystkim. Czy forum będzie dalej dostępne do odczytu pod tym adresem czy całkowicie zniknie z sieci? Byłaby to niepowetowana strata.chriss pisze:W drugiej połowie czerwca Forum zakończy działalność.
Ale faktycznie, znamiennym jest to, że na forum DM większość postów dziennie (chyba) generuje jedna osoba i to jeszcze w działach "Pozostałe grupy" i "Pozostałe imprezy". Dość powiedzieć, że @phoenix36 ma w sumie więcej postów, niż trzech kolejnych bohaterów za nim (@Lord Mały + @Więcor + @fred)Więcor pisze:No nie wierze, że dopiero teraz W końcu, bo żal było patrzeć co tu za męczarnie sie dzieją od wielu wielu lat. Dość powiedzieć, że człowiek który o dM nie ma pojęcia jest tu przodownikiem pracy.
To wiele wyjaśnia.
(...)
-
No ludziska... miło było Was poznać. Z niektórymi udało się odnaleźć w realu ale tych była garstka.
Nie ma potrzeby zrzutki, finanse nie sa problemem. Nowy serwer jest, brakuje wiedzy technicznej. "Nowe" Forum przy kopiowaniu bazy danych sie wykrzacza. Byc moze dla speca IT to nie problem, nam sie po prostu nie udalo.
Archiwum nie bedzie dostepne, bo stary serwer zostanie odlaczony od tlenu. Baza danych jest skopiowana i bedzie skopiowana ponownie przed zamknieciem Forum ale nie bedzie jej jak udostepnic.
@Wiecor, na prawde motywujesz do szukania czarodzieja
Archiwum nie bedzie dostepne, bo stary serwer zostanie odlaczony od tlenu. Baza danych jest skopiowana i bedzie skopiowana ponownie przed zamknieciem Forum ale nie bedzie jej jak udostepnic.
@Wiecor, na prawde motywujesz do szukania czarodzieja
No to niedobrze. W razie czego jest Wayback Machine i warto byłoby tam wrzucić. Zajmuje to chwilę raptem.
@chriss, a nie ma możliwości - nawet za pomocą zrzutki właśnie - wynajęcia jakiegoś speca od IT, który by migrację na nowy serwer przeprowadził?
Dołączam się do pytania Czapelki.